A vegades t’haurà passat que comences a fer la carn a la barbacoa amb una bona brasa però a mesura que vas fent la carn, la brasa, va perdent poder calorífic i no tens la temperatura suficient per coure bé tota la carn. Perquè no et passi això fes dues brases. Això és un truc dels vells, per fer la carn a la barbacoa. Una hi faràs la carn i a l’altre una de petita (la típica barbacoa petita de tres potes) al costat on només hi posaràs el carbó.
Així doncs a mesura que vagis fent la carn a la barbacoa, si n’has de fer molta, al costat a la petita hi aniràs posant carbó, només carbó. Així doncs sempre tindràs caliu a punt per afegir a la brasa on fas la carn quan et faci falta.
Sovint segur que has sentit que punxis la botifarra abans de coure-la. Bé doncs no s’ha de fer mai. La botifarra està feta de carn picada de porc embotida dins una tripa. Si la punxes perds totes les seves propietats, et quedarà seca, eixuta i sense gust. De fet és de sentit comú. Sinó la punxes res s’escapa. És a dir, es va cuinant la carn a la barbacoa mica en mica sense perdre els aromes, la tendresa, el gust i el suc.
No tinguis pressa amb la botifarra, poc a poc. Si la fas amb molta brasa i ràpid et quedarà cremada per fora i crua per dins.
Treu la carn sempre mínim 30 minuts abans de la nevera. Com més gruixuda és la peça més temps a fora ha d’estar abans de cuinar-la a la barbacoa. De fet quan comences a preparar la brasa ja pots treure tota la carn i posar-la a prop de la barbacoa, que es vagi escalfant. Els contrastos de temperatura tant ràpids no són bons per la carn i menys quan fas la carn a la barbacoa.
És importantíssim amb la carn vermella que la mengis acabada de fer que no es refredi. Comença per les botifarres, enfilalls, xoricets, xuies, xai, etc… Les poses dins una olla que es refredin el menys possible. Però l’entrecot o txuletón aquest si que no. Ha de ser fet i menjat, per tant posa’ls a la brasa quan tots estigueu a punt per menjar. Perd moltíssim aquest tipus de carn freda.
Si les peces són molt gruixudes primer baixa la graella de la barbacoa fins a baix, al nivel més a prop de la brasa, que quedi la carn segellada. Un bon cop de calor.
Després puja el nivell de les graelles de la barbacoa i que es vagi fent poc a poc. D’aquesta manera no et quedarà la carn seca perquè amb el primer cop de calor a prop de la brasa a quedat segellada la peça. Després que es vagi fent poc a poc fins que estigui al teu gust.
Sempre recomanem que la cocció de la carn a la barbacoa sigui poc feta o al punt. Menjar la carn molt feta perd les propietats nutricionals, de gust i textura.
Així doncs ara si! A gaudir dels trucs i d’una bona barbacoa amb bona companyia;)
AVÍS IMPORTANT
Horaris especials de Nadal 2020
Servei a domicili tots els dimecres, dijous i divendres de 16:30 a 20:30 a excepció de:
Dimarts 22 de desembre
Fem també servei a domici de 16:30 a 20:30 h.
Dijous 24 de desembre, dijous 31 de desembre i dimarts 5 de gener
Totes les botigues obertes de 9 a 15 h. A la tarda tancat. Servei a domicili també de 9 a 15 h.