PROTEÏNES D'ORIGEN ANIMAL O VEGETAL?

21 ag. 2020

Proteïnes d'origen animal o vegetal?

Consumir proteïnes d'origen animal o d'origen vegetal podria considerar-se el gran debat del segle XXI. Preguntes com quina proteïna és millor o quina quantitat de proteïna s'ha de consumir són freqüents en les noves generacions. Sigui com sigui, és important saber que les proteïnes són els macronutrients essencials per formar les estructures de les cèl·lules i els teixits de l'organisme. I si bé generalment les trobem en productes d'origen animal, també són presents a d'altres aliments de tipus vegetal com les llegums i els fruits secs. Avui, més que escollir entre proteïna animal o vegetal, us expliquem la importància de consumir proteïnes de qualitat.

Què són les proteïnes?

Les proteïnes formen part dels tres grans grups de nutrients en l'alimentació (hidrats de carboni, proteïnes i greixos). Cada un d'ells, com us dèiem fa unes setmanes, compleix un rol específic i indispensable pel correcte funcionament del nostre organisme.

Les proteïnes són el material bàsic necessari pel correcte funcionament de totes les cèl·lules vives i teixits de l'organisme. Químicament estan compostes a partir d'aminoàcids, que s'uneixen i es combinen de diverses maneres per formar proteïnes de diverses classes.

  • Els aminoàcids: Existeixen 20 tipus d'aminoàcids, 9 dels quals són imprescindibles o essencials: Histidina, Isoleucina, Lisina, Metionina, Fenilalanina, Treonina, Triptòfan, Valina i Leucina.

A diferència dels hidrats de carboni, les proteïnes no s'emmagatzemen com a material de reserva.

Les funcions de les proteïnes

Tots els macronutrients compleixen unes funcions específiques. Pel que fa a les proteïnes, ens permeten formar les estructures orgàniques del nostre cos: músculs, sang, cabell, cervell... Així doncs, les funcions principals de les proteïnes són:

  • Plàstica i estructural: Ens ajuden a fabricar, regenerar i mantenir els nostres teixits. El 80% del pes sec de les cèl·lules està format per proteïnes.
  • Bioreguladora: Estan implicades en la regulació de molts processos vitals de l'organisme.
  • Immunològica: Ajuden a formar anticossos davant de certs agents externs.
  • Control energètic: Quan l'aportació d'hidrats de carboni i grasses no és suficient per cobrir les necessitats energètiques en casos prolongats, els aminoàcids en cobriran la carència.
  • Transport: D'oxigen, d'àcids grassos o de lipoproteïnes a través de la sang.

Fonts de proteïnes

Les fonts més importants de proteïnes són la proteïna animal (rica en aminoàcids essencials) i la llet (proteïna d'alt valor biològic). Pel que fa a proteïnes d'origen vegetal trobem les llegums, els cereals i els fruits secs, que contenen fins a un 20% de proteïna; i les fruites i verdures, amb un 2-3% de proteïna que a més és de baix valor biològic.

Quanta proteïna s'ha de consumir?

La quantitat de proteïna a consumir dependrà de cada persona. Segons la OMS, hauria de ser un 10% de la ingesta de calories total, de manera que en necessitem poca quantitat, però haurien de ser, com us comentàvem, de molta qualitat. La IDR (Ingesta Diaria Recomanada) és de 0,8 grams per quilogram de pes. D'aquesta manera, podríem dir que el consum diari per a un home de pes mig i poca activitat física seria d'entre 56 i 90 grams, i de 46 a 75 grams aproximadament per a una dona amb les mateixes condicions.

Si haguéssim d'escollir un exemple de proteïna "tipus" de més qualitat (alt valor biològic), la més complerta seria l'ou de gallina, i sobretot si és de granja de proximitat com els que podeu trobar a la nostra web. A més, es tracta d'un aliment que podeu consumir -generalment- tant si mengeu de tot com si sou vegetarians! ;)

compra saludable

Comparteix-ho amb els teus!

           

Registra't i rebràs ofertes, novetats i consells pràctics!

  REGISTRAR-SE  

 

Repartim a domicili a: Girona, Salt, Sarrià de Ter, Sarrià de Dalt, Sant Julià de Ramis, Medinyà, Cervià de Ter, Celrà, Bordils, Flaçà, Sant Joan de Mollet, Campdorà, Vilablareix, Sant Gregori, Cornellà de Terri, Quart i Fornells de la Selva. També a la zona de Barcelona! Consultar condicions

Els últims articles del blog

8 febr. 2021

Recepta de coca de llardons

1 febr. 2021

3 idees de receptes amb mandonguilles

8 febr. 2021

Recepta de coca de llardons

1 febr. 2021

3 idees de receptes amb mandonguilles

Segueix-nos a les xarxes socials i aprofita els sortejos!   Anar a l'Instagram   →  

Anar a l'Instagram →
 @nadal_artesans a l'Instagram!
El proper dia 5 de març començarem amb
el servei a domicili
T'ho portem a casa per només 1,95€ Consulta localitats

AVÍS IMPORTANT

Horaris especials de Nadal 2020

Servei a domicili tots els dimecres, dijous i divendres de 16:30 a 20:30 a excepció de:

Dimarts 22 de desembre
Fem també servei a domici de 16:30 a 20:30 h.

Dijous 24 de desembre, dijous 31 de desembre i dimarts 5 de gener
Totes les botigues obertes de 9 a 15 h. A la tarda tancat. Servei a domicili també de 9 a 15 h.

  D'ACORD