Tot el que has de saber sobre els ous de qualitat

13 set. 2020

Saps distingir ous de qualitat?

Sabies que els ous de qualitat són un dels aliments més nutritius que existeixen? Un sol ou conté tots els nutrients necessaris per convertir una sola cèl·lula en un ésser viu (un pollet)! Però no tots els ous tenen la mateixa qualitat i això ho hem de tenir en compte a l'hora de consumir-ne. Si distingim, per exemple, entre un ou de gallina criada en llibertat i que s'ha alimentat de pinso ecològic d'un ou de gallina criada en gàbies i amb pinso hormonat, sabrem de manera lògica que l'ou de més qualitat serà el primer i, per tant el que ens aportarà proteïnes de més alt valor biològic.

Avui, a més d'explicar-vos les propietats que ens aporta aquest aliment, us ensenyem com distingir els ous de qualitat quan els aneu a comprar. Ja ho veureu, és molt fàcil!

Propietats de l'ou

L'ou de qualitat és un aliment bàsic que cobreix els requisits nutricionals de la població en general. Es tracta d'un aliment molt complet que conté moltes proteïnes i d'alta qualitat. De fet, representa la proteïna de més alt valor biològic d'entre tots els aliments que consumeix l'ésser humà gràcies al seu bon equilibri en aminoàcids essencials, per sobre de la carn i el peix. I, a més, també conté greixos de tot tipus, minerals i antioxidants.

Que perquè és tan nutritiu? Perquè us en feu una idea, aproximadament, un sol ou conté uns 6 grams de proteïna d'alt valor biològic per cada 60 grams d'ou, a més vitamines, minerals i greixos rics en fosfolípids.

L'ou conté força colesterol (uns 320mg per ou), però s'ha demostrat que dins d'un marc d'alimentació saludable, consumir-ne un al dia no augmenta el colesterol en sang (de fet, s'ha comprovat que els greixos saturats de font animal són més responsables d'elevar en colesterol en sang que no pas la ingesta de colesterol dietètic).

• El rovell: És ric en Vitamina A, D, E, B1, B2 i Ferro. Conté grasses insaturades que es degraden fàcilment amb la calor i que tenen efectes positius tant pel sistema cardiovascular com per les cèl·lules de l'organisme.

• La clara: El 88% de la clara és aigua. Conté proteïnes d'alt valor biològic amb aminoàcids essencials pròxims a la proteïna ideal. Com més espessa és, més qualitat té l'ou.

La millor cocció per l'ou de qualitat

La forma en la que coem l'ou determinarà el seu valor energètic, per tant, també és important tenir-la en compte a l'hora d'escollir com consumim l'ou de qualitat.

Això és perquè la calor provoca que algunes de les substàncies que ens ajuden a absorbir algunes de les seves vitamines desapareguin, de manera que coure l'ou passat per aigua (i retirar-lo després de bullir durant uns tres minuts) seria la millor manera de preparar-lo.

Val a dir que amb aquest mètode també evitem consumir fregits -cocció d'ou ferrat- i, al mateix temps, evitem que les grasses insaturades passin a ser saturades.

D'altra banda, s'hauria d'evitar consumir ous crus pel fet de ser més indigestos i d'haver-hi més risc d'infecció per microorganismes del gènere Salmonel·la a les proteïnes de la clara (s'elimina amb la cocció).

Escollir bons ous

Com us dèiem al principi, saber com escollir bons ous és important si volem tenir una bona qualitat dels aliments. De fet, es diu que si no són ecològics, en algunes ocasions seria millor no menjar-ne (és molt important saber-ne el seu origen, ja que la seva qualitat vindrà determinada pel que hagin menjat les gallines). Per saber distingir d'on provenen, els ous porten una nomenclatura:

•0 > Ecològics
•1 > Ou de pagès . Gallines en llibertat però l'aliment que ingereixen pot no ser ecològic.
•2 > Gallines d'interior o "de sòl". No viuen en gàbies però no tenen possibilitat d'accedir a l'exterior. Densitat de gallines per metre quadrat bastant alta.
•3 > Gallines criades en gàbies, sense pràcticament espai per moure's.

Així doncs, en la mesura del possible, procurarem escollir ous amb nomenclatures 0 o 1, de més qualitat, i evitarem el consum d'ous amb nomenclatures 2 i 3.

Quants ous puc consumir a la setmana?

Una persona sana i que segueixi unes pautes alimentàries equilibrades pot menjar fins a un ou al dia sense risc d'augmentar els seus nivells de colesterol, encara que s'aconsella consumir-ne uns 3-4 a la setmana. Si bé parlem d'una persona que pateix diabetis, haurà de limitar el seu consum a 2-3 ous sencers a la setmana. En els dos casos, és important tenir en compte el mètode de cocció i optar sempre pel més saludable, amb el que aprofitarem millor les seves propietats.

Ara que ja saps la importància del seu origen i de la vida i l'alimentació de les gallines si volem aconseguir ous de bona qualitat.

Quins ous procuraràs consumir? Nosaltres ho tenim clar!

Avui també et deixo un parell de links perquè puguis llegir el blog anterior (percert, molt interessant) i un segon per si encara no ens següeixes a les xarxes socials.Allà hi  trobaràs notícies,  receptes,  ...

Comparteix-ho amb els teus!

           

Registra't i rebràs ofertes, novetats i consells pràctics!

  REGISTRAR-SE  

 

Repartim a domicili a: Girona, Salt, Sarrià de Ter, Sarrià de Dalt, Sant Julià de Ramis, Medinyà, Cervià de Ter, Celrà, Bordils, Flaçà, Sant Joan de Mollet, Campdorà, Vilablareix, Sant Gregori, Cornellà de Terri, Quart i Fornells de la Selva. També a la zona de Barcelona! Consultar condicions

Els últims articles del blog

8 febr. 2021

Recepta de coca de llardons

1 febr. 2021

3 idees de receptes amb mandonguilles

8 febr. 2021

Recepta de coca de llardons

1 febr. 2021

3 idees de receptes amb mandonguilles

Segueix-nos a les xarxes socials i aprofita els sortejos!   Anar a l'Instagram   →  

Anar a l'Instagram →
 @nadal_artesans a l'Instagram!
El proper dia 5 de març començarem amb
el servei a domicili
T'ho portem a casa per només 1,95€ Consulta localitats

AVÍS IMPORTANT

Horaris especials de Nadal 2020

Servei a domicili tots els dimecres, dijous i divendres de 16:30 a 20:30 a excepció de:

Dimarts 22 de desembre
Fem també servei a domici de 16:30 a 20:30 h.

Dijous 24 de desembre, dijous 31 de desembre i dimarts 5 de gener
Totes les botigues obertes de 9 a 15 h. A la tarda tancat. Servei a domicili també de 9 a 15 h.

  D'ACORD