Els fruits secs a la teva alimentació

26 oct. 2020

Introdueix els fruits secs a la teva alimentació!

Nous, avellanes, ametlles, llavors de gira-sol, pinyons, castanyes i un llarg etcètera. Coneixes les propietats dels fruits secs?

Tardor és sinònim de gaudir d'una nova recol·lecta de fruits secs! La tardor és l'època en què es cullen i es consumeixen una gran quantitat i varietat dels fruits secs que estan coberts per closca. Si els introduïm a la nostra alimentació juntament amb altres aliments de temporada, aconseguirem una alimentació més variada. A l'article d'avui us animem a introduir els fruits secs a la vostra pauta alimentària si encara no ho heu fet!

Les propietats nutricionals dels fruits secs

Amb el canvi d'estació, la disminució del sol i l'arribada de l'època de fred, haurem notat que el nostre organisme requereix un consum de calories més elevat per conservar l'escalfor. Tenint en compte que els fruits secs són un dels aliments més nutritius que trobem al medi natural en aquesta època, tenim la combinació perfecta per mantenir-nos saludables.

Començant pel principi, anomenem fruits secs a aquelles fruites que contenen una proporció escassa d'aigua respecte a la seva composició total. Són rics en una gran varietat de nutrients: ens aporten grans dosis d'hidrats de carboni acompanyades de fibra -combinació perfecta per tenir una absorció lenta dels glúcids i evitar pics de glucosa-, contenen proteïnes, vitamines i minerals, i destaquen per ser una font d'àcids grassos poliinsaturats -grasses saludables-. En resum, els fruits secs ens aporten grans dosis d'energia, ens ajuden a protegir el cor i el cervell, i tenen acció antioxidant en major o menor grau.

fruits secs

Els fruits secs de tardor

Si bé la gran majoria els podem trobar (i els hauríem de consumir) al llarg de l'any, alguns tipus de fruits secs amb closca ens arriben a la tardor. Tots ells tenen múltiples propietats i són altament nutritius, però cada un destaca especialment per unes propietats determinades i que et destaquem a continuació:

  • Nous: Font natural d'àcids grassos com l'omega-3, beneficiós pel cervell i el cor. S'aconsella menjar-ne "un grapat" equivalent al que ens càpiga a un puny tancat.
  • Ametlles: Riques en Calci, Fòsfor i Magnesi. Presents tot l'any, però al recol·lectar-se a la tardor són més tendres i conserven millor els nutrients.
  • Avellanes: Riques en grasses mono insaturades, especialment d'àcid oleic (com l'oli d'oliva), que ajuda a regular els nivells de colesterol, i en vitamina E. S'aconsella consumir-les cures per no alterar-ne les propietats.
  • Pinyons: Rics en Vitamina E i B1, Omega-6 i Omega-3. Son molt antioxidants i un gran aliat de les amanides.
  • Festucs: Rics en proteïnes, àcid oleic, Ferro i Coure, que potencia la immunitat.
  • Castanyes: Una grandíssima font d'energia amb hidrats de carboni d'absorció lenta. Són el fruit sec per excel·lència de la tardor. Ja ho diu la cançó: "Ja ha arribat la tardor, és el temps de les castanyes!" :P

fruits secs i formatges

Els fruits secs són un petit gran tresor de la Mediterrània

Són un aliment bàsic i necessari de l'alimentació que podem consumir d'infinites formes diferents. Et deixem unes quantes idees perquè no hagis de pensar massa:

  • Complement per a amanides, cremes i verdures.
  • Afegeix-les al iogurt, Kèfir o gelat fet a casa.
  • Acompanya les taules de formatges ,nosaltres en tenim una gran varietat!
  • Potencia les salses.
  • Prova varietats de pa.
  • Dóna gust a batuts i begudes.
  • Complementa les postres
  • Grapat o barreja de fruits secs en sí (per esmorzar, a mig matí, berenar...): Una ració diària equival a uns 25-30g.

I un últim consell que et donem sobre els fruits secs!

En la mesura del possible, evita la fruita seca fregida o salada. Recorda que com més natural, més conserva les propietats i, per tant, de més qualitat és. Ara que n'és temporada, notaràs més el seu sabor, la frescor i la textura, així que és un bon moment per començar a consumir fruits secs si encara no ho feies. Ja saps a quin àpat del dia els afegiràs?

Per cert! Si els fruits secs són un tipus d'aliment que "et costa" o no saps com integrar-los a la teva alimentació, sempre pots afegir-los a algun plat.

Has provat els nostres botifarres de gorgonzola amb nous? Vine a buscar-les quan vulguis, fetes amb tot l’amor del món!

fruits secs

Comparteix-ho amb els teus!

           

Registra't i rebràs ofertes, novetats i consells pràctics!

  REGISTRAR-SE  

 

Repartim a domicili a: Girona, Salt, Sarrià de Ter, Sarrià de Dalt, Sant Julià de Ramis, Medinyà, Cervià de Ter, Celrà, Bordils, Flaçà, Sant Joan de Mollet, Campdorà, Vilablareix, Sant Gregori, Cornellà de Terri, Quart i Fornells de la Selva. També a la zona de Barcelona! Consultar condicions

Els últims articles del blog

8 febr. 2021

Recepta de coca de llardons

1 febr. 2021

3 idees de receptes amb mandonguilles

8 febr. 2021

Recepta de coca de llardons

1 febr. 2021

3 idees de receptes amb mandonguilles

Segueix-nos a les xarxes socials i aprofita els sortejos!   Anar a l'Instagram   →  

Anar a l'Instagram →
 @nadal_artesans a l'Instagram!
El proper dia 5 de març començarem amb
el servei a domicili
T'ho portem a casa per només 1,95€ Consulta localitats

AVÍS IMPORTANT

Horaris especials de Nadal 2020

Servei a domicili tots els dimecres, dijous i divendres de 16:30 a 20:30 a excepció de:

Dimarts 22 de desembre
Fem també servei a domici de 16:30 a 20:30 h.

Dijous 24 de desembre, dijous 31 de desembre i dimarts 5 de gener
Totes les botigues obertes de 9 a 15 h. A la tarda tancat. Servei a domicili també de 9 a 15 h.

  D'ACORD