10 coses que cal saber sobre els canelons

12 oct. 2020

Coses que cal saber sobre els canelons

Arriba la tardor i ens porta una cuina plena de sabor, producte de la terra i escalforeta. Les 10 coses que cal saber sobre els canalons centenaris que fem a casa.

En tenim, en mengem i sobre tot els fem tal com ens van ensenyar. La recepta de fer els canelons ha passat per tres generacions diferents. Aquesta recepta centenària de l’àvia Dolors la conservem exactament igual. Un dels plats que més ens demaneu i que cada dia en fem més i més. Deu ser perquè us agraden molt no?

La tardor, ha arribat de veritat; i ho ha fet d'un dia per l'altre, amb nocturnitat i traïdoria, en forma de pluges torrencials i baixada de les temperatures. Tornen a venir de gust els plats calents, de cullera i xup-xup com per exemple els canelons.

Tot el que cal saber sobre els canelons el trobaràs en el blog d’aquesta setmana!

Saps de quins tipus els fem?

Cal saber dels canelons:

Sabies que els canelons, encara que no ho sembli són un costum recent? No apareixen en cap receptari català fins a principi del segle XX.

Plat d’origen italià que van arribar a Catalunya a final del segle XVIII de la mà dels cuiners estrangers que treballaven a les primeres fondes.

Al segle XIX restaurants emblemàtics com ara la Maison Dorée van popularitzar els canelons entre la burgesia, que els percebia com una menja molt refinada.

Hi ha una diferència bàsica entre els canelons catalans i els italians: en els nostres, primer es cou la carn i després es trinxa, mentre que els altres es fan directament amb carn picada.

A més, la carn dels canelons italians se sol coure acompanyada d’un sofregit, que a Itàlia tradicionalment porta pastanaga i api.

canelons amb beixamel

Sabies que...

Això es va acabar el 1911 gràcies a l’empresari Ramon Flo que amb la seva marca de pasta El Pavo, van comercialitzar les primeres plaques seques.

Avenç tècnic va significar la popularització definitiva dels canelons: molts restaurants en van començar a servir i, sobretot, van arribar a les cases.

I amb la popularització dels canelons va venir la diversitat: cada llar té recepta pròpia i n’hi ha més de cent de documentades. Nosaltres tenim la recepta de l’àvia Dolors!

Què cal saber sobre els canelons i la seva recepta?

La recepta bàsica dels canelons porta carn de porc, vedella i pollastre acompanyada d’un sofregit de ceba i tomàquet.

Però el tipus i la proporció de la carn pot variar molt. N’hi ha que els fan amb cansalada, cap de llom, jarret… També hi ha receptes que donen més paper a la vedella o al pollastre. I n’hi ha qui hi afegeix fetge de pollastre, cervell de xai, fetge gras o paté al farciment per donar-li més untuositat.

canelons per emportar

Què en saps sobre la salsa dels canelons?

Una altra part important dels canelons.  Generalment, es reguen amb beixamel, uns salsa d’origen francès que deu el nom a Louis Béchameil de Nointel, maître del rei Lluís XIV. També hi ha cuiners que rebaixen la salsa beixamel amb un toc de salsa de tomàquet.

Esperem que aquest blog sobre Les 10 coses que cal saber sobre els canalons et sigui del teu interès. I nosaltres ens preguntem... Quin és el tipus de caneló que t’agrada més? I amb quina salsa l’acompanyes?

els canelons de l'àvia

Comparteix-ho amb els teus!

           

Registra't i rebràs ofertes, novetats i consells pràctics!

  REGISTRAR-SE  

 

Repartim a domicili a: Girona, Salt, Sarrià de Ter, Sarrià de Dalt, Sant Julià de Ramis, Medinyà, Cervià de Ter, Celrà, Bordils, Flaçà, Sant Joan de Mollet, Campdorà, Vilablareix, Sant Gregori, Cornellà de Terri, Quart i Fornells de la Selva. També a la zona de Barcelona! Consultar condicions

Els últims articles del blog

8 febr. 2021

Recepta de coca de llardons

1 febr. 2021

3 idees de receptes amb mandonguilles

8 febr. 2021

Recepta de coca de llardons

1 febr. 2021

3 idees de receptes amb mandonguilles

Segueix-nos a les xarxes socials i aprofita els sortejos!   Anar a l'Instagram   →  

Anar a l'Instagram →
 @nadal_artesans a l'Instagram!
El proper dia 5 de març començarem amb
el servei a domicili
T'ho portem a casa per només 1,95€ Consulta localitats

AVÍS IMPORTANT

Horaris especials de Nadal 2020

Servei a domicili tots els dimecres, dijous i divendres de 16:30 a 20:30 a excepció de:

Dimarts 22 de desembre
Fem també servei a domici de 16:30 a 20:30 h.

Dijous 24 de desembre, dijous 31 de desembre i dimarts 5 de gener
Totes les botigues obertes de 9 a 15 h. A la tarda tancat. Servei a domicili també de 9 a 15 h.

  D'ACORD